IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочните очаквания за инфлацията в САЩ спадат до най-ниското си ниво от юли 2021 г.

Въпреки това около 42% от американските потребители все още посочват високите цени като основен фактор за ерозията при стандарта им на живот

18:24 | 16.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дългосрочните инфлационни очаквания в САЩ се понижават до най-ниските си стойности от повече от година в началото на септември, което е обнадеждаващ знак за Федералния резерв, докато се опитва да овладее нарастващите цени, съобщава Bloomberg.

Потребителите очакват цените да се покачат с годишен темп от 2,8% през следващите 5 до 10 години, като това е най-ниското ниво от юли 2021 г., според проучване на Мичиганския университет. Потребителите предвиждат увеличение на разходите с 4,6% през следващата година, най-ниската стойност от миналия септември.

Въпреки че по-малко потребители отбелязват недостига на доставки и цените на газа, други индикатори за инфлацията все още нарастват, като разходите за храна. Потребителските цени нараснаха с повече от прогнозираното през август, според данни, публикувани по-рано тази седмица.

„Тъй като противоречивата информация за цените продължава да подхранва несигурността сред потребителите, инфлационните очаквания вероятно ще останат относително нестабилни през следващите месеци“, коментира Джоан Су, ръководител на проучването.

Дори със спада на инфлационните очаквания, потребителите не са много по-оптимистични относно финансовите си перспективи. Около 42% от тях все още посочват високите цени като основен фактор за ерозията при стандарта им на живот, което е спад от юли, когато 49% от потребителите изтъкват това.

Фед се опитва да ограничи търсенето в цялата икономика, за да охлади инфлацията, като повечето респонденти очакват централната банка да повиши лихвените проценти с още 75 базисни пункта на следващото заседание другата седмица.

Данните за продажбите на дребно показват, че потребителското търсене на стоки като цяло остава стабилно през миналия месец, въпреки че показва признаци на забавяне.

Спад на инфлационните очаквания сред потребителите. Източник: Мичигански университет Спад на инфлационните очаквания сред потребителите. Източник: Мичигански университет

Условията за закупуване на дълготрайни стоки, като автомобили и електроуреди, остават близо до най-ниските си исторически стойности, добавят от Мичиганския университет.

Все пак по-ниските цени на бензина дават на американците повече поводи за радост. Показателят за текущите условия леко се повишава до 58,9 пункта, най-високото ниво от май насам. Индексът за очакванията се увеличава до 59,9 пункта този месец, най-високата стойност от април.

Предварителният индекс на настроението на Университета на Мичиган също се изкачи до най-високото си ниво от април насам - 59,5 пункта.

Силният пазар на труда, характеризиращ се със стабилно откриване на нови работни места и ниска безработица, спомага за засилването на настроенията. Заявленията за обезщетения при безработица намаляват за пета поредна седмица, според данни на Министерството на труда, публикувани в четвъртък, което предполага, че търсенето на работници остава стабилно въпреки несигурните икономически перспективи.

Инфлационните очаквания, измерени от Федералния резерв на Ню Йорк и в проучване на Bloomberg сред икономисти, също се понижават. Тези цифри, заедно с доклада на Мичиганския университет, може да дадат известна утеха на Фед, тъй като подобни възгледи могат да се превърнат в самоизпълняващо се пророчество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още